Ketonen zijn chemische stoffen die het lichaam produceert wanneer het vet verbrandt voor energie. Dit gebeurt wanneer de bloedsuikerspiegel laag is en er onvoldoende insuline is om glucose naar de cellen te transporteren. Ketonen ontstaan doorgaans in situaties van insulinetekort of wanneer het lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, zoals bij een koolhydraatarm dieet. De drie belangrijkste ketonen zijn acetoacetaat, beta-hydroxybutyraat en aceton.
Ketose is een natuurlijke staat waarin het lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet als energiebron. Dit kan bewust worden opgewekt, bijvoorbeeld door een koolhydraatarm of ketogeen dieet. Voor mensen zonder diabetes is ketose meestal veilig. Voor diabetespatiënten, vooral bij type 1 diabetes, kan ketose echter een teken zijn van onvoldoende insuline en een voorbode van diabetische ketoacidose (DKA), een ernstige en mogelijk levensbedreigende complicatie.
Diabetische ketoacidose (DKA) komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1, omdat zij volledig afhankelijk zijn van externe insuline. Zonder voldoende insuline schakelt het lichaam over op vetverbranding en worden ketonen geproduceerd, wat kan leiden tot een ophoping van ketonen in het bloed. Als de ketonenniveaus te hoog worden, verzuurt het bloed, wat levensgevaarlijk kan zijn.
Bij mensen met diabetes type 2 is DKA veel zeldzamer, omdat hun lichaam doorgaans nog enige insuline produceert. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarbij DKA kan optreden, bijvoorbeeld bij ernstige insulineresistentie, ziekte, of het gebruik van bepaalde medicijnen. Aan de andere kant kiezen sommige mensen met diabetes type 2 er bewust voor om in ketose te komen via een ketogeen dieet om hun bloedsuikerspiegel te beheersen en gewichtsverlies te bevorderen. Dit kan veilig zijn, maar het is belangrijk om dit altijd onder begeleiding van een zorgverlener te doen om risico's op complicaties te minimaliseren.
Het meten van ketonen is belangrijk om ernstige complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom ketonen regelmatig getest moeten worden, vooral voor mensen met diabetes type 1 en in sommige gevallen diabetes type 2:
Er zijn twee manieren om ketonen te meten:
Als je ketonen meet en de waarden zijn verhoogd, neem dan direct contact op met je zorgverlener. DKA kan snel ernstig worden, dus het is belangrijk om vroegtijdig in te grijpen. Volg altijd je diabetesbehandelingsplan en zorg ervoor dat je voldoende insuline gebruikt om ketonenopbouw te voorkomen.